VAASAN PAIKALLISLIIKENTEEN BUSSIKORTTI

Bussikorttia myydään ainoastaan Vaasan Paikallisliikenteen lipunmyyntipisteessä sekä Studio Ticketissä ja sitä voidaan uudelleenladata Torin, Kauppapuistikon, Huutoniemen, Palosaaren, Vetokannaksen ja Vöyrinkaupungin R-kioskeissa. Myynnin yhteydessä tarkistetaan henkilön oikeudet eri lipputuotteisiin. Vaasan kaupungin tukemiin lipputuotteisiin ovat oikeutettuja vaasalaiset ja ne mustasaarelaiset, jotka asuvat Sepänkylän taajamassa. Muut matkustajat käyttävät lipputuen ulkopuolella olevia lipputuotteita ja lähikunnissa asuvat seutulippua tai vastaavia Matkahuolto Oy:n lippuja.

Ensimmäisellä latauskerralla peritään bussikortin käyttöönottomaksu 5 euroa. Bussikortin hankinnan yhteydessä kortille ladataan myös ensimmäinen lipputuote. Valittu lipputuote ladataan myyntipisteissä ja se ei muutu uudelleenlatauksien yhteydessä. Bussikortilla oleva lipputuote voidaan vaihtaa (esim. kausilipusta sarjalipuksi) vain lipunmyyntipisteissä, ei R-kioskeissa.

Aikarajat eivät vaikuta kertamaksuihin eikä bussikorttien käyttöönotto vaikuta paikallisliikenteen lipputuotteiden myyntihintoihin. Kertalippuja myydään myös bussikorttiuudistuksen jälkeen ja ne voi maksaa kolikoilla tai seteleillä.

KORTIN KÄYTTÖSELOSTE

Ensimmäinen lipputuote ladataan ja käyttöoikeudet selvitetään lipunmyyntipisteissä. Kortin hankinnan yhteydessä on saatavissa korttia koskeva tuoteseloste.

Kortilla oleva lipputuote voidaan vaihtaa (esim. kausilipusta sarjalipuksi) vain lipunmyyntipisteissä, ei R-kioskeissa.

Bussikorttien hankinnan yhteydessä täytetään lomake, johon merkitään haluttu lipputuote. Sen lisäksi ilmoitetaan henkilötiedot lipputuotteiden käyttöoikeuden tarkistamiseksi. Kun kaikki henkilötiedot on ilmoitettu, sitoutuu kortin hankkija siihen, että bussikortti on henkilökohtainen.

Ikään perustuvassa järjestelmässä tulee muistaa, että kortin toiminta päättyy, kun lipputuotteeseen oikeuttava ikäraja ylittyy. Toisin sanoen esimerkiksi 19 vuotta täyttäneen henkilön aikaisemmin hankkimat nuorison sarjaliput tai kausilippu eivät toimi enää syntymäpäivän jälkeen, vaikka sarjalippuja olisi jäänytkin kortille käyttämättä. Aikuisten lipputuotteissa ei ole ikärajoja.

Lasten lipputuotteet on tarkoitettu 7-12-vuotiaille ja nuorison lipputuotteet 13-18- vuotiaille. Poikkeuksen muodostavat opiskelijoiden lipputuotteet , joihin saavat käyttöoikeudet ammattiin tai tutkintoon tähtäävät opiskelijat, jotka ovat kirjoilla Vaasassa ja joilla on lukukauteen oikeuttava opiskelutodiste. On kuitenkin huomioitava että vaikka kortille ladattaisiin 12 kuukautta voimassa olevia sarjalippuja, päättyy lippujen käyttöoikeus silloin, kun opintolukukausi päättyy. Kortille jääneitä matkoja ei korvata, vaan ne tulee käyttää ennen lukukauden päättymispäivämäärää.

Korttia käytettäessä matkustajien kortinlukija piippaa, kun maksaminen on onnistunut. Jos piippausääni muuttuu, se tarkoittaa, että kortilla on jäljellä sarjalippuja 5 kpl tai vähemmän tai että kausilipulla on enintään 5 vrk käyttöaikaa jäljellä. Tällöin kortille on ladattava lisää sarjalippuja tai kausilippuja. Jos kortilla on esim. 4 sarjalippumatkaa jäljellä, ja kortille ladataan lisää 40 sarjalippumatkaa, niin vanhat sarjalippumatkat eivät kuitenkaan häviä uudelleenlatauksen yhteydessä, vaan bussikortin sarjalippusaldo kasvaa latauksen jälkeen 44 kpl:een matkoja. Vastaavasti kausikortilla, jossa on 4 vrk jäljellä voimassaoloaikaa, ja kortille ladataan kausilipun edellyttämät 30 vrk lisää, on kausikortti tällöin voimassa 34 vuorokautta.

Kadonneet kortit suositellaan ilmoitettavaksi Vaasan Paikallisliikenteen lipunmyyntipisteeseen, jotta kyseiset kortit voidaan sulkea järjestelmästä pois ja ettei niitä voida käyttää ilman oikeuksia. Kortit päivittyvät sulkulistalle ja lukijalaite näyttää tällöin punaista. Bussinkuljettaja voi otta sulkulistallaolevan- taikka viallisen kortin pois ja pitää se panttina maksamattomasta matkasta. Kortin saa lunastaa Vaasan Paikallisliikenteen lipunmyyntipisteestä Hovioikeudenpuistikko 11 arkisin klo 11.00 - 16.00 välisenä aikana. Kuljettaja voi myös estää esimerkiksi lasten lippujen käytön, jos aikuinen yrittää matkustaa lasten lipputuotteilla.

Lipputuotteiden käytössä on jonkin verran eroja. Sarjalipulla voi matkustaa useampi henkilö samalla kertaa, mutta kausilipulla matkustaa kerralla vain yksi henkilö.

Sarjalippujen määrän bussikortilla näkee kuittauksen yhteydessä tai sen voi kuljettaja lukea kortilta tarvittaessa. Tällöin kuljettaja näkee korttiraportista myös edellisen käytön päivämäärän sekä kellonajan, jotka tarkistetaan vaihtomatkan yhteydessä, sillä edellisestä leimauksesta laskien vaihdon tulee tapahtua yhden tunnin aikana. Kausilippujen kohdalla vaihtoa ei ole, vaan kortti leimataan aina bussiin noustessa.

Kortin tekninen ikä on noin kolme vuotta ja kortti tulee uusia ennen voimassaoloajan päättymistä.